Ingen har monopol – men alla har rätt

Tanken var aldrig att döma någon, bara att framföra min syn på saken.

Synen på vad som är kristdemokrati och vad som inte är det, och precis som Max säger har inte jag eller någon annan monopol på Kristdemokrati. Dock har jag precis som alla andra rätt att tolka den. Och den rätten använder jag.

Anledningen till att jag efter riksmötet kände behov av att diskutera vad som ryms inom ideologin var en del i min åsikt provocerande motioner.

Kristdemokratin har högt i tak och det bör inom förbundet finnas en bredd i åsikter och inriktningar. Dock är det intressant att en motion som gick igenom med en liten omskrivning av att-satsen på vårt riksmöte, inte får mer än en handfull röster på Kristdemokraternas riksting. Maria Larsson uttryckte stor skepsis över motionen och jag menar att det säger en del om skillnaden mellan KDU och Kristdemokraterna. Jag har svårt att motivera samma motion och en del andra i den kristdemokratiska ideologin, och har inte blivit övertygad av motionären eller andra heller.

Flera som uttalat sig i debatten efter riksmötet menar att de motvilligt kastat sig in i debatten för att den nått låga nivåer. Jag tycker det är en märklig syn på saken, jag hoppas att så många som möjligt kommer vara med och diskutera. Genom diskussion har vi möjlighet att komma någonstans och bättre förstå varandra istället för att medvetet missförstå varandra.

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Ingen har monopol – men alla har rätt

 1. Kerstin

  Aldrig tidigare har väll Ungdomsförbundet fått igenom så mycket på ett riksting som detta, personligen tycker jag att ungdomsförbundet gör ett bra jobb och jag hoppas ni står på er!

  /Kerstin

 2. Max

  Hej Matilda,

  Kul att du också börjat blogga! Gillar verkligen ditt inlägg här. Jag satt själv och klurade på något liknande. ”Ingen har monopol – men alla har rätt” är, som jag ser det, precis vad jag skrev i mitt första blogginlägg om vad/vem som definierar kristdemokatins gränser. Det finns här:
  http://thagesson.wordpress.com/2007/05/30/vem-bestammer-om-jag-ar-kristdemokrat/

  I och med detta inlägg från dig så känner jag att vi plötsligt nått en ny nivå i debatten. Det känns nu som att alla accepterar varandra och ser varandra som krstdemokrater trots att vi kan tycka väldigt olika i vissa frågor. Detta är, som jag ser det, steg ett. Nu har vi en platform att faktiskt börja att, på ett djupare sätt, diskutera innehållet i politiken mot bakgrund av ideologin, istället för att i svepande ordalag (medvetet?) missförstå varann.

  Jag ser verkligen fram emot en givande debatt och tror att vi idag sitter i ett läge där vi tillsammans kan utveckla förbundet och genom en givande intern debatt göra det till en stark, enad kraft utåt.

  Jag vet inte om det där med att motvilligt kasta sig in i debatten var riktat mot mig, men för säkerhets skull tar jag tillfället i akt och påpekar att jag, vid ett tillfälle, skrev att egentligen inte tänkt lägga mig i debatten. Då syftade jag på just den debatten, dvs replikskiftet mellan dig och Martin. En livlig debatt har jag alltid efterlyst och ibland även försökt provocera fram. En livlig debatt krävs för att föra förbundet framåt, något annat har jag aldrig sagt.

  Återigen; jättekul att läsa ditt inlägg, nu tror jag verkligen att vi kan vara på väg någonstans!

 3. dagelf

  Hej Matilda, roligt att du börjat blogga.

  Ditt resonemang om att det säger så mycket att partiet röstade ner förslaget om språkkrav haltar lite tycker jag. Partiet skulle antagligen också med stor majoritet rösta ner hjärtefrågor för din gruppering i KDU, som också (än så länge) är KDU-poltik, så som 2% i bistånd eller fri invandring. Det säger väl lika mycket om skillnaderna mellan partiet och KDU, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s