Ny blogg

http://www.kryssamatilda.se

jag har flyttat min blogg, välkommen.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

ny skollag

Jan Björklund presenterade nya skollagen i morse, som kommande lärare (efter nyår) känns det bra att kryphålen för att behålla de obehöriga lärarna, försvinner. Att lektorer återinförs är också en bra idé, nu hoppas jag bara att Björklund tar tag i det där med lärarlegitimationen också.

Det har inte blivit mycket bloggande det sista, det beror på att jag läser dubbla kurser och har en massa annat inför julen. Kommer att nylansera min blogg, (ni kommer märka när, var, och hur) från och med februari då jag börjar ett nytt och spännande jobb!

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

här finns varken kultur eller elit

Göran Hägglund gör bra ifrån sig i Parlamentet, riktigt roligt!

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

åkte tidigt till skolan idag, och det var ju tur

Idag åkte jag till skolan lite tidigare för att sitta på biblioteket och läsa lite innan föreläsningen, och det var tur. För det gick inte så bra för den spårvagn som åkte två turer senare…

2905652251

Bild: Kent Hallgren

Sitter just nu och väntar på att muren återigen skall falla i Berlin, denna gång i form av dominobrickor. Det är svårt att förstå att muren, DDR, sovjet, förtrycket och kommunismen var verklighet för bara 20 år sedan!

2 kommentarer

Under Uncategorized

världens bästa låt och ny dator

Nu har jag äntligen fått ny dator med posten och mitt liv blir så mycket lättare, att uppdatera bloggen, kolla mailen och allt annat livsnödvändigt går nu väldigt mycket smidigare.

Deltog alltså i debatt med fokus på Klimatet i tisdagskväll. Riktigt trevligt faktiskt, bra publik med pålästa frågor och bra moderator. Dock kom väl inte jättemycket nytt fram, alla vill satsa på kollektivtrafiken och så vidare. Vilket är jättebra, men insikten kring att köpenhamnsavtalet kommer  bli mycket urvattnat eller ingenting, gör att man tappar hoppet lite.

För att pigga upp mig från veckans feber/förkylning/trötthet, (influensa?) spenderar jag kvällen framför TV:n och Idol. Där fick Idolerna ikväll välja det de ansåg vara världens bästa låt och framföra dem på scen. Satt och funderade på vilken som skulle vara min ”världens bästa låt”. Gillar ju låtar efter tillfälle och humör, men mest spelade låt på min iPod, iTunes och Spotify talar sitt eget tydliga språk;

Dixie Chicks, Not ready to make nice (att det är Bush de inte vill vara snälla mot gör bara saken bättre;-)

Slutsatsen är att Svesnka Idol behöver inspireras av den amerikanska, och ha åtminstone en countrydrottning varje säsong. Jag menar who doesn´t love Carrie Underwood?

 

2 kommentarer

Under Uncategorized

Avundsjuka SSU:are och vänsteraffischer

Häggis som fotomodell och klädskapare.  Det tycks ”Frihet” se som en lämplig alternativ/ eller ytterligare,  karriär för vår partiledare. De tycks vilja att Göran och KD ska ta illa upp på något sätt, men jag känner mig närmast nöjd, mycket nöjd, jag menar vilken annan  partiledare skulle fixa de ”modebilderna?”  Avundsjukan lyser lång väg!

091021_8573427494adebcb1b6457

När vi ändå är inne på SSU och unga socialister i allmänhet, kan jag inte låta bli att ta upp de affischer som irriterat mig i veckor.  Det är Ung Vänster som tapetserat Majorna med bilder på ledsna ungdomar, och så står rubriken ”Ge oss ett jobb Reinfeldt”. Du kan se affischen på Ung Vänsters hemsida här. Och här kan du läsa mer om kampanjen.

Jag har inget problem med att de väljer att sätta fokus på ungdomsarbetslösheten, det är bra.  Det finns saker där som behöver göras för att unga lättare ska komma in på arbetsmarknanden. Det är sättet man väljer att angripa problemet på som gör mig ordentligt upprörd.  Varför ”ge mig ett jobb”? Vad hände med att gå ut och ”skaffa dig” ett jobb?  Ung vänster kör på i gamla hjulspår och sätter sig och väntar på att någon ska ge dem vad de behöver.

Jörgen Ooms är psykolog och har det där välkända citatet,- säg inte till folk, ”ha en bra dag” säg istället  ”skaffa dig en bra dag”. Detta för att folk ska inse att de själva har makten över sina liv och situationen. Vem, om inte DU, ska se till att du får en bra dag? Eller en utbildning? Eller ett Jobb?

Så till Ung vänster vill jag bara säga, tänk om, tänk rätt, och skaffa er en bra dag!

1 kommentar

Under Uncategorized

sprit i DN

Blev något förvånad när jag slog upp DN i morse, på ledarsidan har någon äntligen kommit till insikt. Jag har skrivi en rad inlägg tidigare om problemen med alkoholen, eller kankse framförall de som väljer att ignorera problemen. Jag lyssnade till exempel till en föreläsning för inte så länge sedan kring kvinnomisshandel. Där talade de om män som slår kvinnor i ett par timmar, utan att nämna alkhol. Anmärkningsvärt tycker jag då sanningen är att 4 av 10 kvinnomisshandlare är påverkade av alkohol. Den restriktiva alkoholpolitiken måste bevaras, och införselkvoterna sänkas.

Skönt att ledarsidan kommit till insikt, bara hoppas att fler gör samma sak. Det handlar inte om moralism, bara sunt förnuft!

3 kommentarer

Under Uncategorized

till Joakim Larsson

 Joakim Larsson,

Ur den svenska läroplanen för de frivilliga skolformerna,-94 (kolla på skolverket):

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön,etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. Tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling ska aktivt motverkas.Främlingsfi entlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppendiskussion och aktiva insatser.  

(…)

Alla som verkar i skolan ska dock alltid hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och  klart ta avstånd från det som strider mot detta.

1 kommentar

Under Uncategorized

sverigedemokraterna i skolan

I skolan är det temavecka och temat är ungdomsbrottslighet. I slutet av veckan ska en debatt genomföras där eleverna får inta olika roller i diskussioner kring föräldrars ansvar och liknande. En av mina elever sa idag att han skulle ringa till Sverigedemokraterna och fråga vad de tyckte om unga invandrare som begick brott. Han var nämligen ganska säker på att han skulle hålla med dem.

Det är lite skrämmande men nödvändigt att ta en sådan diskussion på rätt sätt. Eleverna har ju all rätt till sin egen åsikt, men samtidigt ska jag lära mina elever att alla människor har samma värde. Vilket helt uppenbart inte är en åsikt Sverigedemokraterna delar. Diskussionen gick bra och jag uppmuntrade honom att ringa samtalet för att själv höra vad de kunde tänkas tycka.                             Dessa samtal kommer vara de tyngsta att ha som samhällslärare, elever är väldigt svart – vita i sina åsikter i 16 års ålder. Att få dem att se en fråga ur flera perspektiv, känna empati och förstå att världen är större än Göteborg är en utmaning som upplevs övermäktig ibland. Men de där gångerna en elev förstår något nytt, bestämmer sig för att vara socialdemokrat(!) istället för Sverigedemokrat, eller på eget initiativ studerar lite mer, gör att det är ”all worth it”!

Men jag är trött på kvällarna nu, mycket trött… Tur att Greys går på onsdagskvällar.

Här är en riktigt snygg Video, kolla in Fredrik Reinfeldts musikaliska talanger!

3 kommentarer

Under Uncategorized

kom till stadsbiblioteket nästa vecka

091102_riksdag_europadirekt

Lämna en kommentar

Under Uncategorized